Száj-, fog- és fogpótlás ápolási tanácsokkal látjuk el

Száj-, fog- és fogpótlás ápolási tanácsokkal látjuk el

Száj-, fog- és fogpótlás ápolási tanácsokkal látjuk el

Tájékoztató fogsor és kiegyensúlyozó eszköz viselőknek

Osztoznom kell az Ön örömében, hogy megkapta azt a fog-művet, amire annyira várt. Hiszen elvárja ettől a pótlástól a tökéletességet, az eredetiséget, a stabilitást, a kiegyensúlyozottságot, a rágóképességet és nem utolsó sorban az esztétikus megjelenést.

Felhívom figyelmét , ezek az elvárások csak abban az esetben valósulnak meg ha a fogpótlás organikus egységet képez Önnel.

Tudnia kell azt, hogy mint minden újjal, a fogművel is ismerkednie, barátkoznia kell. Elsődleges követelmény, hogy mentálisan magáénak érezze, amit a szájában visel. Így önkéntelenül is izmainak viselkedése is inkább a benntartást, mint a kilökődést segítik.

Figyelnie kell arra, hogy nyelve új korlátok közé került. Ez a kezdeti időben nehézséget jelent. Nyelve visszahúzódásával, a viselet is kezd kényelmesebbé válni.

Fogsor viselésnél:

MEG KELL TANULNIA

1, BENNTARTANI

2, BESZÉLNI

3, ENNI

4, TISZTÍTÁS és KARBANTARTÁS

Most ehhez szeretnék segítséget adni!

Benntartani: Ez a kifejezés jelenti azt, hogy a fog- művet nem csak behelyezzük és ezzel kész, hanem feladatunk is van vele. Mint már említettem, elsődlegesen el kell fogadnia azt a tényt, hogy fogsort kell viselnie Amennyiben megbarátkozott a gondolattal, észreveszi, hogy minden izma azon munkálkodik,hogy a fogsor a helyén maradjon. Nyelvével segítheti az alsó fogsor stabilitását, melyben még részt vesznek a jól megmunkált fogsorhoz tapadó izmok is. . Felső pótlását a szívó hatás segíti. Kezdeti időkben szopogasson savanyú cukorkát , vagy utánozza ezt a mozgást.

Beszélni: Beszédét az új korlátai , keretei közé helyezett nyelv határozza meg. A nyelv visszahúzódásával egyre könnyebben lazábban és érthetőbben tud beszélni. Elmúlnak a kissé furcsa selypítésnek tűnő hangok. A gyors újrakezdést, a folyamatos beszéd, vagy hangos olvasás segítheti elő.

Enni: Természetesen ez jelenti a legnagyobb feladatot. Tudom , hogy ön tökéletes fogpótlást visel ! Mint mindent ezt is kezdje elölről, vágjon nagyon apró falatokat helyezze be a szájába és ossza el úgy , hogy két oldalon egyszerre tudjon rágni vele. Ezzel lényegében elosztja a terhelést fogsora minden rágófelületi pontjára.

Tisztítás, Karbantartás: Elengedhetetlen követelmény a fogművek rendszeres ápolása. Napi többszöri gondozást igényel . A fő étkezések alkalmával mindenképpen jó áttisztítani, valamint heti több alkalommal természetes alapanyagú tisztítóval / ecet , szódabikarbóna/ alapos áztatást átmosást igényel.

Csobay József - Fogász